Mobility in Romania

Εκπαιδευτικοί και μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου στη Ρουμανία

Το διάστημα από 4 έως 8 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή ομάδων μαθητών στο σχολείο Liceul Teoretic «Avram Lancu» της πόλης Brad στη Ρουμανία με τίτλο «Υπόσταση του νερού», στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ “(N)EVER (S)TOP SAVING H2O FOR LIFE; TRUE WATER WARRIORS IN SCHOOLS”.Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθήτριες Αρχαυλάκη Ειρήνη, Ζίβα Νεφέλη και Σταματίου Ελένη τις οποίες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Κοκκίνης Κωνσταντίνος και Πέππα Μαρία. Εκεί συναντηθήκαμε με τα σχολεία Stredni zemedelska skola a Streddni odborna skola Podebrady, prispevkova organizace (Τσεχία), Mehmet çik Anadolu Lisesi (Τουρκία), ενώ τα σχολεία Centro San Juan Bosco – FP Juan Solé – Salesianos Cartagena (Ισπανία) και Lycée polyvalent Jean Joly (Γαλλία) συμμετείχαν στη συνάντηση διαδικτυακά.

Οι κύριοι στόχοι της συνάντησης ήταν: Η κατανόηση της φυσικής κατάστασης του νερού και της μετατροπής του, η συνειδητοποίηση της εξάπλωσης και του ρόλου του νερού στη φύση, στη ζωή των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων, η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του νερού, η μελέτη του νερού από διεπιστημονική άποψη και η αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τη χρήση του βιομηχανικού νερού. Για την επίτευξη των στόχων υλοποιήθηκε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Ενημερωθήκαμε για τις σημερινές πρακτικές όσον αφορά τη βιώσιμη χρήση του νερού με την επίσκεψή μας στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης Deva και τον καθαρισμό πόσιμου νερού της πόλης Hunedoara. Επίσης, παρακολουθήσαμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον από κοντά όλη τη γραμμή παραγωγής- εμφιάλωσης νερού στο εργοστάσιο εμφιάλωσης στο Boholt. Η εκδρομή μας στο αλατωρυχείο Turda ήταν μοναδική εμπειρία! Κατεβήκαμε 120 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Το ορυχείο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και παρήγαγε συνεχώς επιτραπέζιο αλάτι από τον Μεσαίωνα (το ορυχείο αναφέρεται για πρώτη φορά το 1075!), μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα (1932). Σήμερα αξιοποιείται ως τουριστικός προορισμός. Είναι το βαθύτερο μουσείο του κόσμου με ειδικά μηχανήματα εξόρυξης, φωτογραφίες, εντυπωσιακό φωτισμό και υπόγεια λίμνη στην οποία κάναμε βαρκάδα και θαυμάσαμε το τεράστιο υπόγειο ορυχείο!

Θαυμάσαμε το σπήλαιο Scărișoara στο οποίο είναι εγκλωβισμένος ο δεύτερος μεγαλύτερος υπόγειος παγετώνας στην Ευρώπη! Απολαύσαμε τις πεζοπορίες μας στο φαράγγι Turda καθώς και στον καταρράκτη Săritoare. Εκεί πληροφορηθήκαμε για τα κοιτάσματα χρυσού στις όχθες του ποταμού το οποίο κάνει το νερό του να έχει θεραπευτικές ιδιότητες.Σ΄ αυτό το ταξίδι μάθαμε πολλά. Είδαμε από κοντά τις διάφορες μορφές νερού (υγρού και πάγου-παγετώνας), το αλάτι και τα μεταλλεύματα (χρυσός) που περιέχει το νερό και τα οποία εξορύσσονται στη συνέχεια, την εμπορική εκμετάλλευση του νερού, την επεξεργασία του και τον καθαρισμό του. Μα πάνω απ’ όλα ζήσαμε μια ζεστή φιλοξενία από τους φίλους μας Ρουμάνους, οι οποίοι φρόντισαν με το παραπάνω να ευχαριστηθούμε τη διαμονή μας στον τόπο τους και στο σχολείο τους.

Οι εκπρόσωποι της Παιδαγωγικής Ομάδας του Προγράμματος Erasmus+ του 2ου ΓΕΛ Αγ.Νικολάου Κοκκίνης Κωνσταντίνος ΠΕ 03, Μαρία Πέππα ΠΕ02.2ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αφήστε μια απάντηση