Συμμετοχή στο εργαστήριο ‘’Γρήγορης Mόδας’’ (Fast Fashion)

To 2ο  Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου ξεκίνησε τις δράσεις του.

Την Τρίτη, 3/10 κατά την Εβδομάδα Εθελοντισμού 2023 στο Minos Beach διοργανώθηκε σειρά εργαστηρίων/workshops για μαθήτριες και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με την We 4 All και το Branding Heritage.

H ομάδα του περιβαλλοντικού και ανθρωπιστικού οργανισμού «We 4 All» πραγματοποίησε παρουσίαση στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας αναφορικά με τις αιτίες και τις συνέπειες της «Γρήγορης Μόδας» και πρότεινε καλές πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν από όλους μας, προκειμένου να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος από την Fast Fashion.

Ακολούθησε μία σύντομη εισαγωγή από την ιδρύτρια του οργανισμού Πολιτισμού: Branding Heritage, Κατερίνα Φρέντζου, για τους στόχους του οργανισμού και την προσπάθειά του να συνδέσει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία σε τομείς, όπως η μόδα, η Τέχνη κ.ά. Στη συνέχεια, η στυλίστρια, σκηνοθέτης και σχεδιάστρια Έλλη Σφήκα, δημιουργός του Ελληνικού brand Amalthea Αthens, παρουσίασε εργαστήριο με θέμα «Το Παραδοσιακό Κρητικό Υφαντό στη Σύγχρονη Μόδα». Αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους ένα σύγχρονο “brand” μπορεί να αξιοποιήσει παραδοσιακά υφαντά και να τα μετατρέψει σε σύγχρονα αξεσουάρ και αντικείμενα.

Τέλος, η καλλιτέχνιδα/textile artist Κατερίνα Νάκου μας μίλησε για την Ταπητουργία με την τεχνική του Tufting και μας έδειξε ζωντανά πώς μπορούν να δημιουργηθούν έργα με αυτή την τεχνική.

Η εμπειρία ήταν μοναδική για μαθητές/ μαθήτριες και εκπαιδευτικούς. Μάθαμε πολλά, ενημερωθήκαμε για δράσεις που γίνονται και αγνοούσαμε και αντιληφθήκαμε ότι η παράδοση μπορεί κάλλιστα να συνδεθεί με το νέο δημιουργικά και αυτό το “μπόλιασμα” να αποβεί ιδιαίτερα γόνιμο και αποδοτικό σε διάφορα πεδία.

Οι δράσεις αυτές έχουν διεπιστημονικό/διαθεματικό, βιωματικό χαρακτήρα και ενθαρρύνουν τη διερεύνηση. Αποσκοπούν στον εμπλουτισμό του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών, στην αισθητική καλλιέργεια, στην έκφραση της δημιουργικότητας, στη συνεργατικότητα, στην ανάπτυξη της αυτονομίας και της υπευθυνότητας και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

 Το σχολείο μας θα συνεχίσει να συμμετέχει σε τέτοιες δράσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που γίνονται στον τόπο μας.

Αφήστε μια απάντηση