Ρητορική ομάδα 2022-2023

2022-23 ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

για την ΟΜΑΔΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

του  2ου ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Με το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων «ΟΜΑΔΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» το σχολικό έτος 2022-23 προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε στους μαθητές την τέχνη του λόγου ως άρτια και πρωτότυπη αισθητική δημιουργία, ως μέσο έμπνευσης, πειθούς και αποτελεσματικής επικοινωνίας, ως ορθολογική σκέψη και ως φορέα διαλογικού και δημοκρατικού ήθους.

 Σε μια εποχή που έχει μάθει στα νέα παιδιά πως υπερισχύει όποιος φωνάζει δυνατά και όποιος χρησιμοποιεί τη γροθιά του για να απειλήσει, είχαμε χρέος να αναδείξουμε τη σημασία του ορθού λόγου και της λογικής επιχειρηματολογίας. 

Αφού γνωριστήκαμε με παιχνίδια γνωριμίας, ομαδικότητας και προσωπικής έκφρασης περάσαμε στο χτίσιμο των επιχειρημάτων πάνω σε θέματα της επικαιρότητας όπως η ευθανασία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα, ο πόλεμος και οι τρόποι για να επιτευχθεί η ειρήνη, η βία κατά των γυναικών, το διαδίκτυο και η εικόνα…. 

Παρά το επιβαρυμένο πρόγραμμα του λυκείου κάθε Δευτέρα στις δύο δίναμε το ραντεβού μας κι ήμασταν πάντα εκεί οι μαθητές: Αλέξης Νίκος, Αρακαδάκη Ραφαηλία, Γενειατάκη Γιώτα και Άρχου Αμαλία, Καραλής Βασίλης, Κερούλη Μαρία-Μιχαέλα, Κερούλης Μάριος-Δημήτριος, Κουτάντου Μαριλίζα, Κοκολάκη Μαρία, Μαγούλη Μαρία, Ξένου Αφροδίτη, Τσαπάκη Ζωή και Χαβάκη Κορίνα.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023  πήραμε διαδικτυακά μέρος στη διοργάνωση του οργανισμού Άφιξις «Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας» μια προσομοίωση δίκης με προεδρείο, δικηγόρους και μάρτυρες που καλούνται να υποστηρίξουν μια συγκεκριμένη θέση. Οι μαθήτριες Κερούλη Μιχαέλα- Μαρία,  Κοκολάκη Μαρία, Μαγούλη Μαρία, Τσαπάκη Ζωή και Χαβάκη Κορίνα αποτελώντας την ομάδα «Το αγορεύειν εστί φιλοσοφείν» κατάφεραν να προκριθούν στην τελική φάση του διαγωνισμού που έγινε στην Αθήνα και στα εκπαιδευτήρια «Κωστέας Γείτονας» το Σάββατο 18/3/23. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε   επιχειρήματα με μαθητές ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων που έχουν εντάξει την καλλιέργεια της ρητορικής στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους. Η εμπειρία ήταν μοναδική και δε θα την είχαμε χωρίς τη βοήθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου που με την τεχνογνωσία και τη γενικότερη στήριξή του μας έφερε πιο κοντά στην τέχνη της αγόρευσης. Η μετάβασή μας στην Αθήνα έγινε δυνατή χάρη στη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και στην εταιρεία “Europlan” που μας εξασφάλισε τα εισιτήρια, ενώ ο Δήμος Αγίου Νικολάου  φρόντισε για τη διαμονή μας. Τους ευχαριστούμε θερμά!  

Ο επόμενος στόχος ήταν η συμμετοχή στους «5ους Παγκρήτιους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης  και την Περιφέρεια Κρήτης.  Συμμετείχαν 28 σχολεία και 160 μαθητές! Η προετοιμασία στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα ήταν πολύωρη!  Το τριήμερο 28-29-30 Απριλίου οι μαθητές του προγράμματος βρέθηκαν στο Ρέθυμνο μαζί με άλλους μαθητές από τα σχολεία του Λασιθίου, αντάλλαξαν απόψεις κι έγιναν μια παρέα, γνώρισαν το χώρο του Πανεπιστημίου, άκουσαν το λόγο συμμαθητών τους καλλιεργώντας τη δεξιότητα της ακρόασης , συμμετείχαν σε παιχνίδια που διοργάνωσε η ένωση ρητορικής, διασκέδασαν με τη μουσική του μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Ρεθύμνου αλλά και διαγωνίστηκαν! Συγκεκριμένα, ο Καραλής Βασίλης, Αλέξης Νίκος και η μαθήτρια  Μαγούλη Μαρία είχαν τη χαρά να συμμετάσχουν στο αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου, η Κερούλη Μαρία Μιχαέλα, η Κουτάντου Μαριλίζα και η Τσαπάκη Ζωή είχαν μια πολύ καλή παρουσία στο αγώνισμα της εκφραστικής ανάγνωσης και η ομάδα των διττών λόγων αποτελούμενη από τους μαθητές Αρακαδάκη Ραφαηλία, Κερούλη Μάριο-Δημήτριο και Χαβάκη Κορίνα έχοντας δύο νίκες στους προκριματικούς και νικώντας στους ημιτελικούς το ΓΕΛ Τυμπακίου πέρασαν στους τελικούς για να αντιμετωπίσουν την επί δύο χρόνια νικήτρια ομάδα των διττών  του 2ου ΓΕΛ Ρεθύμνου υποστηρίζοντας τη θέση ότι «οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT πρέπει να εφαρμοστούν στην εκπαίδευση». Ο πλούτος των επιχειρημάτων, η τήρηση των κανόνων, η ομαδικότητα, το πάθος και η ικανότητα αντίκρουσης των αντίθετων θέσεων ώθησε τους κριτές να φτάσουν στην απόφαση: ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΤΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΟ 2ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ! Τρίτη καλύτερη ομιλήτρια των διττών η Αρακαδάκη Ραφαηλία!

Για αυτή τη νίκη αλλά και για τη δυνατότητα συμμετοχής που μας δόθηκε  –γιατί αυτή έχει σημασία- θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές που πραγματικά φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα των αγώνων με ποικιλία δράσεων: Το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ρεθύμνου, την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης  και την Περιφέρεια Κρήτης. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στη Σύμβουλο Φιλολόγων Λασιθίου κ.Δέσποινα Βασαρμίδου που μας ενέπνευσε το πάθος για την επιχειρηματολογία και μας στηρίζει με την επιστημονική της συγκρότηση, τις συναδέλφους φιλολόγους των σχολείων του Λασιθίου για την ανταλλαγή απόψεων και τη συνεργασία τους αλλά και τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των σχολείων που μας ενθάρρυναν και μας στήριξαν σε κάθε αγώνα! Τέλος, ευχαριστούμε τις οικογένειες των μαθητών μας που μας εμπιστεύτηκαν και συγχαίρουμε τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στο πνευματικό αγώνισμα της ρητορικής. 

 Πέρα από τους παραπάνω στόχους που πετύχαμε μακάρι να πετύχουμε τον τελικό και πιο ουσιαστικό: Να γίνει κτήμα του κάθε μαθητή ο σεβασμός της αντίθετης άποψης και η δημοκρατική πολιτική έκφραση. 

Για το 2ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου η Διευθύντρια Άννα Μάμου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΕ https://fonien.gr/chronia-diakriseon-gia-to-2o-gel-agiou-nikolaou/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Αφήστε μια απάντηση