Εκπαιδευτική επίσκεψη στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές του τομέα Υγείας του 2ου Γενικού Λυκείου Αγίου Νικολάου με συνοδό καθηγητή το Βιολόγο κύριο Καρτεράκη Νεκτάριο πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. 

Μετά την υποδοχή που τους έγινε από την κυρία Κουιμτζόγλου οι μαθητές ενημερώθηκαν για την σχολή, για τα εργαστήρια και τα ερευνητικά προγράμματα τα οποία υλοποιούνται σ’ αυτά. 

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τέσσερα μεταπτυχιακά ερευνητικά εργαστήρια. 

Στο πρώτο, το εργαστήριο Βιολογίας κυττάρου αφού ενημερώθηκαν για το εργαστήριο τους έγινε επίδειξη μικροσκοπικής παρατήρησης ζωντανών καρκινικών κυττάρων παχέως εντέρου στα οποία παρατήρησαν διάφορες φάσεις του κυτταρικού κύκλου.

Στο επόμενο εργαστήριο τους παρουσίασαν κυτταρικές καλλιέργειες διαγονιδιακών φυτών και παρακολούθησαν την τεχνική ηλεκτροφόρησης σε gelαγαρόζης από την αρχή μέχρι το τελευταίο στάδιο ανάλυσης αποτελεσμάτων.Επίσης τους έγινε επίδειξη τεχνικής ΡCR και φυγοκέντρησης. Στο εν λόγω εργαστήριο οι ίδιοι οι μαθητές πραγματοποίησαν σύνθλιψη φυτικών ιστών σε υγρό άζωτο για απομόνωση βιολογικών μακρομορίων.

Στο επόμενο εργαστήριο της Εξελικτικής Βιολογίας αφού τους έγινε η σχετική παρουσίαση παρατήρησαν στο οπτικό μικροσκόπιο Drosophila.

Η τελευταία επίσκεψη αφορούσε το εργαστήριο θαλάσσιας οικολογίας όπου ενημερώθηκαν για το έργο του. Επίσης, είδαν τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο Drones. 

Ευχαριστούμε την κυρία Κουιμτζόγλου που παρόλες τις δυσκολίες που υπήρχαν έκανε τα πάντα για να μας δεχτούν σ’ αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη καθώς και όλο το προσωπικό του Πανεπιστημίου που με ευχαρίστηση όχι μόνο μας ενημέρωσαν για το τμήμα Βιολογίας αλλά έκαναν τους μαθητές να νιώσουν ερευνητές έστω και σε αυτό το λίγο χρόνο που βρέθηκαν μέσα σε μεταπτυχιακά ερευνητικά εργαστήρια.

Αφήστε μια απάντηση